Nasze programy

Próba Ognia

„Próba Ognia” to gra planszowa skierowana do Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych. Oprócz swoich walorów edukacyjnych z zakresu pożarnictwa, doskonale sprawdza się w procesie budowania zgranego zespołu.

Podczas rozgrywki sześciu graczy wciela się w rolę Strażaków biorących udział w akcji ratowniczej. Jedna lub dwie osoby kierują Żywiołem, który ma za zadanie siać chaos i zniszczenie. Forma żywiołu zależna jest od rozgrywanego scenariusza gry. W wersji podstawowej dostępne są aż cztery scenariusze!

Jak otrzymać grę?

Jedynym sposobem na otrzymanie naszej gry jest zaproszenie do swojej jednostki Ambasadora gry. Ambasadorzy to osoby przeszkolone z zasad i mechaniki gry, przygotowane do przekazywania swojej wiedzy. Chęć przeszkolenia należy zgłosić do najbliższego Ambasadora. To, gdzie stacjonują poszczególni Ambasadorzy, jest zaznaczone na poniższej mapie. W opisie poszczególnych pinezek znajdują się ich adresy mailowe.

Kliknij, aby zobaczyć mapę stacjonowania Ambasadorów i ich dane do kontaktu

Gra skierowana jest do dzieci i młodzieży od 10 roku życia. Opiekunowie MDP powinni brać czynny udział w szkoleniu, tak żeby byli w stanie koordynować kolejne, już samodzielne, rozgrywki.

Turniej „Próby Ognia”

W październiku 2022 r. zorganizowaliśmy pierwszy ogólnopolski turniej gry, w którym wzięło udział 120 graczy. W 2023 roku było to już ponad 250 uczestników z 24 Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych z całej Polski. Turniej został poprzedzony kwalifikacjami w postaci turniejów regionalnych.

Społeczność „Próby Ognia”

Zapraszamy również na grupę na Facebooku „Gra planszowa – Próba Ognia”. Można na niej zadawać pytania dotyczące gry, dzielić się doświadczeniami lub szukać innych drużyn do wspólnych rozgrywek. Gorąco zachęcamy do dołączenia!

2. Ogólnopolski Turniej Gry Planszowej „Próba Ognia”

Pliki do pobrania:

Chcesz wiedzieć więcej?