Najczęściej zadawane pytania

Program „Dla Orłów”

Wniosek może złożyć jedynie pracownik ORLEN S.A. lub Spółek Grupy ORLEN, zarówno w przypadku kandydata niepełnoletniego, jak i pełnoletniego.
Pracownik musi być rodzicem, opiekunem prawnym lub opiekunem faktycznym kandydata na stypendystę. W każdym przypadku wnioskodawca musi dołączyć odpowiednie załączniki z regulaminu (2a – w przypadku pełnoletnich kandydatów, 2b – w przypadku rodziców / opiekunów prawnych kandydatów niepełnoletnich, 2c – w przypadku opiekuna faktycznego) oraz załącznik nr 3.

Opiekun faktyczny jest to osoba, która sprawuje faktyczną opiekę i utrzymuje kandydata, nie będąc jednocześnie jego rodzicem lub opiekunem prawnym.
Opiekunem faktycznym może m.in.: macocha, ojczym, partnerka/partner opiekuna prawnego kandydata (gdy związek z partnerką/partnerem ma charakter faktycznego i trwałego pożycia).

Program skierowany jest do uczniów szkół podstawowych, ponadpodstawowych oraz absolwentów, którzy zadeklarują kontynuację edukacji.
W tym roku wyłączamy wymóg posiadania minimalnej średniej – każdy, kto zdał do następnej klasy, może wnioskować. Stypendyści muszą się odznaczać wybitnymi osiągnięciami artystycznymi, naukowymi, społecznymi lub sportowymi.

• Absolwent, czyli kandydat, który w roku szkolnym 2023/2024 ukończył szkołę ponadpodstawową powinien zaznaczyć podczas składanie wniosku pole z deklaracją kontynuacji kształcenia.
  • Następnie zgodnie z § 4 ust. 8-10 należy przesłać skan dokumentu potwierdzającego kontynuację kształcenia przez Kandydata (np. zaświadczenia wydanego przez uczelnię o przyjęciu na studia, szkołę o przyjęciu do szkoły policealnej, itp.) w terminie do 31 października 2024 r. na adres mailowy: dlaorlow@orlen.pl, ze wskazaniem danych Kandydata, którego informacje dotyczą. Bez tego dokumentu absolwent zostanie skreślony z listy kandydatów.
  • Absolwenci, dla których kontynuacją kształcenia są kursy krótsze niż roczne (tj. krótsze niż rok szkolny lub rok akademicki), są zobowiązani do przesłania na adres e-mail dlaorlow@orlen.pl skan dokumentu potwierdzającego kontynuację kształcenia w terminie maksymalnie 2 tygodni od zakończenia aktualnego kształcenia, nie później niż do dnia 15 marca 2025 roku.

Wnioskodawca (pracownik GK ORLEN) musi posiadać konto na stronie https://granty-fundacja.orlen.pl/.

Ważnym jest, żeby zaznaczyć "NIniejszym oświadczam, że jestem pracownikiem Grupu Kapitałowej Orlen". Zalecamy użycie maila służbowego (ułatwi to identyfikację i kontakt). Po poprawnym założeniu konta i zalogowaniu należy wybrać odpowiedni program i wypełnić wniosek.

W załączniku nr 1 do regulaminu znajduje się wzór wniosku. Jest on tylko do wglądu, nie należy go drukować ani uzupełniać pisemnie.
Każde pole, które zawiera czerwone oznaczenie lub czerwoną gwiazdkę jest obowiązkowe.

Po poprawnym wypełnieniu całego wniosku należy kliknąć  "zatwierdź", co jest równoznaczne z brakiem możliwości dalszej edycji i informacją dla ekspertów, że mogą zacząć oceniać wniosek.

Nabór wniosków o stypendium „Dla Orłów” trwa od 2 do 30 września 2024 roku.

Tak, podczas wypełniania wniosku w każdej chwili można kliknąć „zapisz”, co pozwoli wrócić do edycji wniosku w późniejszym czasie.
Po wyborze karty „wnioski”, są one dostępne wersje do dalszej edycji (status „W edycji”).

Wnioski są oceniane pod kilkoma kryteriami:

• Osiągnięcia artystyczne – w tym kryterium oceniamy dyplomy, które zostały przyznane za konkursy/zawody/olimpiady artystyczne, w tym m.in.: taneczne, plastyczne, muzyczne, aktorskie, recytatorskie. Maksymalna liczba punktów jaką można otrzymać to 10.
  • Osiągnięcia naukowe – w tym kryterium oceniamy średnią (0-5 pkt) oraz osiągnięcia z dziedzin naukowych, m.in. konkursy/zawody/olimpiady przedmiotowe (fizyczne, matematyczne, chemiczne, językowe, itp.). Łącznie za to kryterium można otrzymać maksymalnie 10 punktów.
  • Osiągnięcia społeczne – w tym kryterium oceniamy potwierdzenia przeprowadzonych akcji wolontariackich oraz przynależność do organizacji pozarządowej podpisane przez opiekuna/organizatora tej organizacji.

Przykładami takich organizacji są: Związek Harcerstwa Polskiego, Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej, Ochotnicza Straż Pożarna, Chór Płocki, kościelna Oaza, koła wolontariackie. Oceniane będą jedynie dokumenty, na których jest wskazana data, w której odbyła się dana akcja oraz liczba godzin. Wszystkie akcje muszą być przeprowadzone między wrześniem 2023 a sierpniem 2024. Maksymalna liczba punktów jaką można otrzymać to 10.

• Osiągnięcia sportowe – w tym kryterium oceniamy dyplomy, które zostały przyznane za konkursy/zawody/olimpiady sportowe. Osiągnięcia taneczne zaliczają się do osiągnięć artystycznych. Maksymalna liczba punktów jaką można otrzymać to 10.
  • Uczestnictwo w zajęciach pozaszkolnych lub pozalekcyjnych – w tym kryterium przyznajemy punkty za samo uczestnictwo w zajęciach pozaszkolnych/pozalekcyjnych. Przykładami takich zajęć są np.: szkoła tańca, drużyna piłkarska, szkoła językowa. Maksymalna liczba punktów, jaką można otrzymać, to 3 (1 punkt za każde zaświadczenie).
  • Za orzeczoną niepełnosprawność – na podstawie orzeczenia wydanego przez odpowiedni organ. Maksymalna liczba punktów jaką można otrzymać to 1.
  • Za udokumentowaną trudną sytuację życiową – na podstawie zaświadczenia wydanego przez odpowiedni organ (np. opiekę społeczną). Maksymalna liczba punktów jaką można otrzymać to 1.

Do wniosku należy dołączyć:

• skany dokumentów potwierdzających osiągnięcia kandydata (np. ze szkoły, klubu sportowego itp.) oraz poświadczających zaangażowanie w działania społeczne, potwierdzonych przez wystawcę dokumentu (np. organizację pozarządową, stowarzyszenie itp.);
  • dwustronny skan świadectwa z roku szkolnego 2023/2024;
  • w przypadku absolwenta – wyniki egzaminu maturalnego;
  • w przypadku kandydata z niepełnosprawnościami – skan orzeczenia o niepełnosprawności;
  • w przypadku trudnej sytuacji życiowej – skan zaświadczenia z odpowiedniego organu, np. z opieki społecznej;
  • skany dokumentów potwierdzających osiągnięcia dziecka (np. ze szkoły, klubu sportowego itp.) oraz poświadczających zaangażowanie w działania społeczne, potwierdzonych przez wystawcę dokumentu (np. organizację pozarządową, stowarzyszenie itp.).

Nie ma takiej potrzeby. Podczas składania wniosku należy wgrać skany oryginałów.

Jeśli uczeń wziął udział w konkursie, który miał tylko jeden etap, po którym otrzymał dyplom/nagrodę, to mówimy o konkursie jednoetapowym.

Jeżeli jednak wziął udział w konkursie, w którym przeszedł więcej niż jeden etap, przykładowo: w pierwszej kolejności przeszedł etap szkolny, z którego zakwalifikował się do kolejnego etapu – gminnego. Ponownie udało mu się osiągnąć miejsce premiowane do wyższego etapu, np. wojewódzkiego.
Taki konkurs jest wieloetapowy. Kandydat, aby dojść do konkretnego miejsca musiał uprzednio przejść kilka etapów.

Aby ekspert oceniający wniosek zaakceptował taki dyplom, koniecznie należy opisać jak wyglądały poszczególne etapy.

Powinny się tam znaleźć takie informacje jak daty, miejsca, w których odbyły się konkretne etapy, nazwę organizatora oraz inne szczegóły, dzięki którym ekspert będzie mógł zweryfikować dany konkurs.

W kategoriach związanych z osiągnięciami można wgrać do 10 dyplomów.
Za uczestnictwo w zajęciach pozaszkolnych maksymalnie można wgrać 3 załączniki.

Obowiązkowo każdy wnioskodawca musi wgrać dwa uzupełnione załączniki z regulaminu ( zał. nr 2a / 2b / 2c oraz załącznik nr 3).

Nie, wniosek uzupełniamy i składamy wyłącznie online.

Nie ma też potrzeby, żeby podpisywać dokumenty za zgodność z oryginałem, tak jak to było w poprzednich latach

Wnioski stypendystów oceniane są na podstawie wgranych dokumentów, którymi są wszelkie wystawione dokumenty przez organizatora działania bądź dyrekcję szkoły/ wychowawcę. Akceptujemy dyplomy, wszelkie zaświadczenia, wykaz osiągnięć ze świadectwa szkolnego, informację od wychowawcy z odręcznymi podpisami, pieczątkami poświadczone za zgodność z oryginałem.

Zrzuty ekranów stron internetowych, zdjęcia medalów, itp. nie będą oceniane.

Stypendia zostaną przyznane tym uczniom, którzy w procesie rekrutacji otrzymają najwyższą liczbę punktów, a ich kandydatury zostaną zaakceptowane przez Komisję Stypendialną oraz Zarząd Fundacji.

Domyślnie tak. Jednak zależy to od deklaracji chęci udziału w programie przez przedstawicieli każdej ze spółek.
Załącznik nr 4 regulaminu będzie uzupełniany na bieżąco o spółki, które zadeklarują chęć udziału, w odpowiedzi na oficjalne zaproszenie do programu.

Lista stypendystów zostanie opublikowana do końca listopada 2024 roku na stronie www.fundacja.orlen.pl.

Lista laureatów zostanie opublikowana na stronie Fundacji ORLEN (www.fundacja.orlen.pl) do końca listopada 2024 roku.
Prosimy zachować numer wniosku, który zostanie nadany po jego zatwierdzeniu.
Fundacja skontaktuje się wyłącznie z Wnioskodawcami, którym Zarząd Fundacji przyznał Stypendium.

Tak. Każde dziecko, które się kwalifikuje do stypendium może zostać zgłoszone. Dla każdego należy też złożyć oddzielny wniosek.

Jeśli są Państwo rodzicami zastępczymi lub opiekunami prawnymi dziecka, to jak najbardziej mogą Państwo złożyć wniosek. W przypadku opiekunów faktycznych będzie potrzebne zgoda opiekuna prawnego (zał. nr 2c regulaminu)

Do programu kwalifikują się uczniowie, którzy w roku szkolnym 2024/2025 będą uczęszczać do klasy 7 lub 8 szkoły podstawowej, do szkoły ponadpodstawowej lub będą absolwentami, którzy w roku szkolnym 2023/2024 skończyli szkołę ponadpodstawową i zadeklarują dalsze kształcenie.
Ponadto w roku przyznania stypendium nie mogą ukończyć 21. roku życia.

Stypendium będzie wypłacone w dwóch transzach, każda w wysokości połowy przyznanego Stypendium. Pierwsza transza zostanie wypłacona w ciągu 14 dni od dnia podpisania przez Fundację Umowy Stypendialnej, druga transza będzie wypłacona do 15-ego marca 2025 r.

Wysokość rocznego Stypendium dla Stypendysty wynosi:

• Dla ucznia szkoły podstawowej                              2 500 zł brutto
  • Dla ucznia szkoły ponadpodstawowej                   3 500 zł brutto