Program Bona Fide

Rozstrzygnęliśmy V edycję programu stypendialnego Bona Fide

Fundacja ORLEN we współpracy z partnerami wyłoniła 13 stypendystów V edycji programu stypendialnego Bona Fide. Wybrani studenci otrzymają stypendium, dzięki któremu będą mogli podjąć lub kontynuować naukę na renomowanych uczelniach zagranicznych.

Partnerami V edycji programu Bona Fide, są obok Fundacji ORLEN trzy fundacje korporacyjne: Fundacja Energa, Fundacja LOTOS i Fundacja Empiria i Wiedza powołana przez Bank Gospodarstwa Krajowego.

​

Dla wielu młodych i niezwykle zdolnych Polaków ograniczeniem w studiowaniu są wysokie opłaty za studia. Cieszymy się, że dzięki owocnej, kilkuletniej już współpracy z naszymi Partnerami  możemy kontynuować ten cenny program. Wierzymy, że alumni Bona Fide , staną się  liderami w różnych sektorach gospodarki, czy administracji publicznej i swoją wiedzą oraz umiejętnościami wzmocnią nasz kraj. W tym roku zdecydowaliśmy się na przyznanie rekordowej dla programu  liczby stypendiów. Wesprzemy w tej edycji 13 wspaniałych osób – mówi Marta Soluch, Członkini Zarządu Fundacji ORLEN.

W  czterech wcześniejszych edycjach programu prestiżowe stypendia otrzymało 32 studentów, na łączną kwotę blisko 4 milinów złotych. Wśród laureatów IV edycji są studenci takich uczelni jak University of Oxford, University of Cambridge, Imperial College London.

Program jest bardzo wymagający z kilu powodów. Po pierwsze mamy do czynienia z wybitnymi kandydatami, wybór spośród nich nie jest łatwy. Po drugie uczelnie brytyjskie stały się obecnie niezwykle drogie, a wielu kandydatów tam właśnie kieruje swe kroki, dla nas oznacza to wielokrotne przyglądanie się ich oczekiwaniom, tak by jak najlepiej wykorzystać dostępny budżet. Jednak na końcu mamy szczęśliwą grupę kilkunastu osób, które będą reprezentować nasz kraj za granicą, a po studiach będą pracować na rzecz Polski. W tym roku wybraliśmy ich aż 13! – mówi Angelika Niedziółka, Koordynatorka Programu Bona Fide w Fundacji ORLEN.

W tym roku grono stypendystów powiększy się o kolejne 13 osób, a są to w tym roku:

1 Aleksandra Dagil         London School of Economics

2 Ewa Tokarewicz Harvard Law School

3 Franciszek Białek         Johns Hopkins University School of Advanced International Studies

4 Jacek Sagatowski         University of Oxford

5 Jakub Złocki         Harvard Business School (Harvard University)

6 Jan Farfał         University of Oxford

7 Karolina Beata Korgul University of Oxford