Fundacja ORLEN rozstrzygnęła IV edycję programu Czuwamy! Pamiętamy!

01-06-2021

W tym roku złożono aż 203 wnioski na renowację Miejsc Pamięci w całej Polsce. Spośród złożonych wniosków zostały wyłonione 34 organizacje i instytucje, które będą realizować zaplanowane działania związane z przywracaniem pamięci miejscom zlokalizowanym w swojej najbliższej okolicy.

W tym roku wnioski zostały poddane ocenie również przez pracowników Instytutu Pamięci Narodowej, który objął Patronatem Honorowym nasz program. Wsparcie merytoryczne IPN pozwoli laureatom programu zrealizować zadanie na najwyższym poziomie w oparciu o obowiązujące procedury i wytyczne, a tym samym zachęci do podejmowania się dalszych projektów.

Kwota budżetu przeznaczona na realizację działań, po zapoznaniu się z wnioskami, została zwiększona przez Zarząd Fundacji, i wynosi ostatecznie 220 tysięcy złotych.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom!

Dziękujemy za nadesłane lekcje historii oraz niesamowite opowieści. Siła małych ojczyzn tkwi w lokalnych organizacjach! ​

Szczegółowe informacje dotyczące procesu podpisywania umów laureaci otrzymają wkrótce drogą mailową.​

Lista laureatów IV edycji programu Czuwamy.pdfLista laureatów IV edycji programu Czuwamy.pdf