Spotkanie mikołajkowe z dziećmi z Rodzinnych Domów Dziecka biorących udział w konkursie na kartkę świąteczną dla PKN ORLEN

07-12-2007  Informacja prasowa

​Blisko 300 dzieci z rodzinnych domów dziecka z całej Polski przyjechało na wielkie Mikołajki do Płocka, które odbyły się zgodnie ze zwyczajem 6 grudnia w czwartek.

Spotkanie ze świętym Mikołajem, atrakcje i upominki już po raz trzeci przygotowała dla maluchów Fundacja ORLEN Dar Serca oraz PKN ORLEN. Na płockich Mikołajkach wręczono także nagrody dla zwycięzców konkursu na projekt plastyczny Bożonarodzeniowej kartki ORLENU. W tym roku na konkurs napłynęło ponad 800 prac małych artystów.

W ten szczególny dzień spotkania dla rodzin, którymi opiekuje się ORLEN Dar Serca było jak najbardziej „Mikołajowo”. Dlatego też każda z rodzin przy rejestracji wraz z identyfikatorami dostawała komplet czerwonych czapeczek i sala Domu Technika pełna była małych i dużych Mikołajków i Mikołajek.

To był przecież dzień imienin, św. Mikołaja, więc nie mogło go zabraknąć na uroczystość – poprowadził zabawę i oczywiście przygotował wiele prezentów. Jednym z nich był występ znanej piosenkarki Haliny Benedyk, która porwała do śpiewu i tańca małych Mikołajków, śpiewając „Dzwonku dzwoń” i inne świąteczne piosenki.

Później najlepszy polski iluzjonista Maciej Pol czarował wybierając do pomocy małych asystentów. Było co niemiara zabawy, czarów, zachwytów i pytań „ jak on to robi”? Oczywiście tego dnia nie mogło zabraknąć magicznej sztuki z padającym śniegiem, która zwieńczyła występ iluzjonisty.

A na parkiecie szalała znana z „Tańca z Gwiazdami” Anna Głogowska wraz ze swoim partnerem Marcinem Wrzesińskim oraz młodymi adeptami tańca. A ponieważ wszyscy byli chętni do zabawy znalazła się też chwila na naukę i wspólny z Anią taniec dzieci zebranych na uroczystości.

Kulminacyjnym punktem naszych Mikołajków było rozstrzygnięcie konkursu na kartkę świąteczną PKN ORLEN. Autorka zwycięskiej w tym roku kartki - Edyta Brukało (trzynastolatka z RDD Gołdap) otrzymała od PKN ORLEN laptopa z oprogramowaniem i zestaw upominków firmowych. Na scenę zaproszono też autorów wyróżnionych prac, którzy otrzymali aparaty cyfrowe oraz firmowe upominki. Poza tym nagrody w postaci odtwarzaczy mp3 oraz upominków wręczono młodym artystom, którzy wykonali swoje prace najciekawszymi technikami plastycznymi.