Gra planszowa „Próba ognia"

Fundacja ORLEN przygotowała edukacyjną grę planszową, pt. Próba Ognia. Projekt skierowany jest do Ochotniczych jednostek Straży Pożarnej, które prowadzą Młodzieżowe Drużyny Pożarnicze. Celem projektu jest wsparcie prowadzących MDP w efektywnej pracy z młodzieżą

Podczas rozgrywki, uczestnicy podzielą się na dwie drużyny. Pierwsza wcieli się w rolę strażaków, których zadaniem jest uratowanie przedstawionej w grze miejscowości przed niszczycielskimi skutkami żywiołów. Wymaga to od graczy znajomości zasad pożarniczych, współpracy oraz podejmowania dobrych decyzji pod presją czasu. Wyzwanie nie będzie łatwe, jako że żywiołem, z którym zmierzą się strażacy pokieruje druga drużyna. Dostanie ona szeroki wachlarz zagrywek, którymi postara się zaskoczyć przeciwników i doprowadzić do ich porażki. Fundacja ORLEN przygotowała trzy unikalne scenariusze rozgrywki. W pierwszej historii, będącej wprowadzeniem do gry, uczestnicy zmierzą się z silnymi wiatrami. Doprowadzą one do uszkodzenia elektrowni słonecznej zlokalizowanej na terenie miejscowości. Jest to jednak tylko zapowiedź dalszych wyzwań, które czekają na graczy w ramach dwóch kolejnych scenariuszy – walki z pożarem niszczącym miejscowość oraz przeciwdziałaniem skutkom powodzi, po przerwaniu zapory na okolicznej rzece.

Gra planszowa zostanie przekazana do Ochotniczych jednostek Straży Pożarnej, które wykazują się największym zaangażowaniem w edukację młodzieży. Będzie można ją otrzymać między innymi, jako nagrodę w konkursach, które zorganizuje Fundacja.

Fundacja zaprasza również Ochotnicze jednostki Straży Pożarnej do zostania ambasadorem gry w lokalnej społeczności!​

Pytania dotyczące projektu, zostania jego ambasadorem, oraz tego jak otrzymać egzemplarz gry należy kierować pod numer: 665 560 237 oraz na adresadam.kobryn@orlen.pl​