Czuwamy! Pamiętamy!
Fundacja ORLEN rozstrzygnęła V edycję programu Czuwamy! Pamiętamy!

W 2022 roku przyznaliśmy 28 grantów na renowację Miejsc Pamięci w całej Polsce.

Spośród złożonych 88 wniosków wyłoniliśmy 28 organizacji i instytucji, które będą realizować zaplanowane działania związane z przywracaniem pamięci miejscom znajdującym się w ich najbliższej okolicy.

W tym roku po raz drugi wnioski zostały poddane ocenie pracownika Instytutu Pamięci Narodowej. IPN objął nasz program Patronatem Honorowym. Wsparcie merytoryczne Instytutu pozwoli laureatom programu na realizację zadań na najwyższym poziomie w oparciu o obowiązujące procedury i wytyczne, a tym samym zachęci do podejmowania się dalszych projektów.

Po zapoznaniu się z wnioskami Zarząd Fundacji ORLEN zdecydował o zwiększeniu budżetu programu Czuwamy! Pamiętamy! do blisko 260 tysięcy złotych.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom! Wszystkim, którzy zdecydowali się na złożenie wniosku ogromnie dziękujemy za podzielenie się z nami niesamowitymi lokalnymi opowieściami, które były dla nas lekcją historii. Siła małych ojczyzn tkwi w lokalnych organizacjach!  Cieszymy się, że możemy Was wspierać!

Szczegółowe informacje dotyczące procesu podpisywania umów laureaci otrzymają wkrótce drogą mailową.​ ​

Wyniki V edycji programu: Lista laureatów Czuwamy_Pamietamy 2022.pdfLista laureatów Czuwamy_Pamietamy 2022.pdf

Regulamin programu: Regulamin programu Czuwamy! Pamiętamy! edycja 5_2022.pdfRegulamin programu Czuwamy! Pamiętamy! edycja 5_2022.pdf

Najczęściej zadawane pytania:  2022 FAQ_CZUWAMY.pdf2022 FAQ_CZUWAMY.pdf