Ruszyła kolejna edycja programu stypendialnego dla płockich uczniów

23-08-2019

Już po raz jedenasty  uczniowie z Płocka i powiatu płockiego mogą starać się o stypendium Fundacji „ORLEN – DAR SERCA”. Nabór wniosków rozpoczął się 23 sierpnia 2019 roku.

O stypendia ubiegać się mogą uczniowie, którzy mieszkają na terenie Płocka lub powiatu płockiego, mogą pochwalić się  osiągnięciami sportowymi lub naukowymi i wysoką średnią.  Program kierowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych oraz klas siódmych i ósmych szkoły podstawowej. Nowością w tym roku jest podział programu stypendialnego na dwa segmenty: naukowy i sportowy. W przypadku stypendium naukowego średnia ocen dla uczniów klas szkoły podstawowej wynosi co najmniej 4,7 a dla uczniów szkół ponadpodstawowych co najmniej 4,5.  Sportowcy muszą wykazać się średnią wynoszącą przynajmniej 4,0.

Wysokość miesięcznego stypendium dla uczniów szkół ponadpodstawowych wynosi 300 zł, natomiast dla uczniów szkół podstawowych  - 200 zł. Dodatkowe punkty można są uzyskać za udokumentowane działania społeczne oraz orzeczoną niepełnosprawność.

Formularz aplikacyjny oraz Regulamin Programu dostępne są już na stronie Fundacji www.orlendarserca.pl w zakładce „Nasza działalność ” / „Program stypendialny”.

Na dwuetapową rekrutację składa się:

- uzupełnienie formularza aplikacyjnego on-line do 15 września 2019 roku;

- wydrukowanie, podpisanie i wysłanie pocztą tradycyjną formularza aplikacyjnego oraz niezbędnych dokumentów, które wskazane są w Regulaminie do 23 września 2019 roku na adres Biura Fundacji.

Stypendia otrzymają uczniowie, którzy w procesie rekrutacji otrzymają najwyższą liczbę punktów. Listę laureatów programu poznamy 31 października 2019 roku. Laureaci Programu zostaną zaproszeni do Płocka na wręczenie dyplomów, spotkanie integracyjne oraz pełne pasji i wyzwań warsztaty.

W dotychczasowych dziesięciu edycjach programu Fundacja „ORLEN – DAR SERCA” wsparła finansowo edukację blisko tysiąca siedmiuset uczniów z Płocka i powiatu płockiego.​

Płock