Ruszyła kolejna edycja programu stypendialnego „Dla Orłów”!

09-09-2019

Już po raz piąty uczniowie pracowników PKN ORLEN oraz spółek z grupy kapitałowej ORLEN, które przystąpiły do Programu mogą starać się o stypendium Fundacji „ORLEN – DAR SERCA”. Nabór wniosków rozpoczął się we wrześniu 2019 roku.

O stypendia ubiegać się mogą uczniowie, którzy są dziećmi pracowników, emerytów, rencistów oraz zmarłych pracowników, mogą pochwalić się  osiągnięciami sportowymi lub naukowymi, wysoką średnią, a także aktywną postawą społeczną.

Program kierowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych, którzy mogą uzyskali średnią powyżej 4,5 oraz klas siódmych i ósmych szkoły podstawowej, których średnia jest wyższa niż 4,7.

Wysokość miesięcznego stypendium dla uczniów szkół ponadpodstawowych wynosi 300 zł, natomiast dla uczniów szkół podstawowych  - 200 zł. Dodatkowe punkty można są uzyskać za udokumentowane działania społeczne, orzeczoną niepełnosprawność a także za wyróżniający opis organizacji pozarządowej.

Formularz aplikacyjny oraz Regulamin Programu dostępne są już na stronie Fundacji www.orlendarserca.pl w zakładce „Nasza działalność ” / „Program stypendialny”/ „Program Stypendialny „Dla Orłów”.

Na dwuetapową rekrutację składa się:

- uzupełnienie formularza aplikacyjnego on-line do 30 września 2019 roku;

- wydrukowanie, podpisanie i wysłanie pocztą tradycyjną formularza aplikacyjnego oraz niezbędnych dokumentów, które wskazane są w Regulaminie do 7 października 2019 roku na adres Biura Fundacji w Warszawie.

Stypendia otrzymają uczniowie, którzy w procesie rekrutacji otrzymają najwyższą liczbę punktów. Listę stypendystów poznamy 30 listopada 2019 roku. Laureaci Programu zostaną zaproszeni do Płocka na wręczenie dyplomów, spotkanie integracyjne oraz pełne pasji i wyzwań warsztaty- zapowiada koordynatorka Programu Stypendialnego – Małgorzata Rogowska.

Wierzymy, że podjęte przez nas działania ułatwią wielu młodym ludziom wejście na rynek pracy, a tym samym rozwój naszego kraju na wszystkich szczeblach.  Wiemy, że przyznawane stypendia są pomocą i radością dla uczniów, którzy dzięki otrzymanym środkom mogą rozwijać swoje pasje, realizować marzenia.  Współpraca ze stypendystami jest dla Fundacji niesamowitą przyjemnością i ważnym kierunkiem działań.