Blisko 250 grantów w Programie „ORLEN dla Strażaków”

29-08-2019

Zarząd Fundacji „ORLEN – DAR SERCA” po analizie ponad 2200 wniosków, rozstrzygnął program grantowy skierowany do Ochotniczych i Zawodowych jednostek Straży Pożarnej – „ORLEN dla Strażaków”. Granty otrzymało 249 jednostek z każdego województwa w Polsce na łączną kwotę 2 000 000,00 zł, która umożliwi ich doposażenie, a tym samym skuteczniejszą pomoc potrzebującym.

Program ORLEN dla Strażaków jest realizowany przez Fundację „ORLEN – Dar Serca” wraz z jej Fundatorem PKN ORLEN od blisko 20 lat. Ideą działania jest poprawa bezpieczeństwa lokalnych społeczności poprzez doposażenie Ochotniczych i Zawodowych jednostek Straży Pożarnej. Łącznie, w ramach programu pomocy jednostkom straży pożarnych, w ciągu 18 lat strażacy otrzymali z PKN ORLEN 14 milionów złotych

W tegorocznej edycji programu komisja miała do rozpatrzenia ponad 2000 wniosków od Ochotniczych i Zawodowych Straży Pożarnych z dużych miast i małych miejscowości. Każdy z nich odpowiadał na realne potrzeby i każdy służył poprawie bezpieczeństwa.

Wszystkie informacje zostaną wysłane do nagrodzonych straży do końca tygodnia oraz będą dostępne na indywidualnych profilach jednostek w generatorze wniosków (https://grantydarserca.orlen.pl). Uroczysta Gala połączona z wręczeniem symbolicznych czeków odbędzie się 19 września w Teatrze Małym w Tychach. Zaproszenia na Galę zostaną wkrótce rozesłane do beneficjentów.

Lista obdarowanych jednostek dostępna jest poniżej.

Gratulujemy!​

ORLEN dla Strażaków wyniki.pdfORLEN dla Strażaków wyniki.pdf