Letni wypoczynek 2007

02-09-2007  Informacja prasowa

Tego lata - już po raz piąty - Fundacja zaprosiła wychowanków Rodzinnych Domów Dziecka wraz z opiekunami do ośrodka wypoczynkowego w Jorze Wielkiej.
W ramach 6 dziesięciodniowych turnusów - od 25 czerwca do 29 sierpnia - z wypoczynku skorzysta łącznie 259 osób z 29 rodzinnych domów dziecka z następujących województw: śląskiego, pomorskiego, zachodnio-pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego, warmińsko-mazurskiego, lubelskiego, dolnośląskiego, mazowieckiego, podkarpackiego, małopolskiego i świętokrzyskiego.

Ośrodek położony jest nad jeziorem, a wypoczywający mają do dyspozycji piękny teren z boiskami do piłki nożnej i siatkowej oraz możliwość korzystania z wielu innych atrakcji, takich jak:
  • rejs statkiem spacerowym po jeziorach mazurskich,
  • autokarowe wycieczki turystyczno-krajoznawcze do miejscowości takich jak św. Lipka, Reszel czy Gierłoż,
  • wycieczki rowerowe - ośrodek zapewnia rowery górskie,
  • rejsy jachtami żaglowymi ze sternikiem,
  • przejażdżki szybką motorówką,
  • zajęcia w zakresie ABC żeglarstwa
  • i wiele innych gier i zabaw zespołowych: konkursy, turnieje i dyskoteka.
W bieżącym roku, poza zwyczajowym wypoczynkiem wakacyjnym, zorganizowano również kurs żeglarski dla wychowanków RDD i ich opiekunów. W kursie wzięło udział 13 osób. Kurs zostanie zakończony egzaminem na patent żeglarski.

Dzieci i młodzież wypoczywają, jak na ten wiek przystało, bardzo aktywnie, ale też poznają nowe miejsca, nowe krajobrazy i nowych kolegów. Opiekunowie odpoczywają także, głównie od trosk dnia codziennego, ale też mają okazję obserwować swoich wychowanków w nowych, pozadomowych okolicznościach, w nowym środowisku.
Każdy turnus kończy się wspólną zabawą przy ognisku, a nawiązane kontakty i przyjaźnie trwają latami.